Dokterdokter.nl

Vormdesign Case DokterDokter 05

Opdrachtgever: DokterDokter.nl
Vraagstelling:
offerte aanvraag
Resultaat: project is niet verder qua vormgeving ontwikkeld

1.Vraagstelling van klant

Zou u voor ons een offerte willen opstellen voor het ontwerpen van de gebruikersinterface voor themapagina's die we aan het bouwen zijn. Dokterdokter.nl is de hoofdsite met uitsluitend medische wetenschappelijke informatie. Daarnaast gaan we themasites bouwen die de volgende onderwerpen gaan bevatten:
Ooit geweten dat ?
Column
Een onderwerp uit een informatiefolder
De subthema's op een rijtje (met links) met daarbij een korte intro per subthema
Veel gestelde vragen

Doel van de themapagina is: om content te displayen rondom allerlei thema's op het gebied van gezondheid. De bedoeling is dat mensen snel informatie kunnen krijgen over het thema en voor diepere info wordt men verwezen naar dokterdkokter.nl. Dokterdokter.nl is onze hoofdsite dat is het gevoel maar voor de themasite is het de bedoeling dit gevoel te continueren maar dan anders.

De themasite moet laagdrempelig, minder wetenschappelijk en een zeer vermakelijke uitstraling hebben maar wel informatief (we blijven wel betrouwbaar en serieus, geen top santé, libelle).
Dit moet gedaan worden met zoveel mogelijk kleur aanvullend met foto's, filmpjes etc. Omdat er meerdere thema's zijn moeten wij zelf de kleuren, foto's en films kunnen aanpassen.
Snelheid van de site is vreselijk belangrijk. De frontend van de site zal opgebouwd worden uit voornamelijk HTML en de achterliggende formatie wordt uit XML gehaald.

2. Omschrijving bij de Offerte

Vormgeving
Aangezien het een themasite is van Dokterdokter.nl, lijkt het mij logisch om herkenbare vormelementen terug te laten komen in de vormgeving van de themasite. Deze bevordert de herkenbaarheid voor beide sites.
Eerste eye-catcher zou een afbeelding moeten zijn wat betrekking heeft op het thema.
Voorstel is om dit zo in beeld te integreren dat het zowel statisch ( in JPG, GIF of PNG) als dynamisch (Flash, Quicktime, JAVA, XML) kan worden gebruikt.
Het grote voordeel is dat site elke techniek kan gebruiken zonder daarvoor de lay-out hoeft te worden aangepast. Ook kan de bezoeker bij elke thema weer verrast worden met een nieuwe vormgeving.
Onduidelijk in de briefing was of de themasite nu uit een enkele of meerdere pagina bestaat. Voor het ontwerp maakt dat in principe niet uit. Wel zou voor elk onderdeel een nieuw beeld kunnen worden gemaakt. Dit vergroot de visuele aantrekkingskracht en het speelse, glossy uitstraling van de site (kan anders heel statisch overkomen).

Snelheid van de site
Omdat de frontend bestaat uit HTML en XML, zal de basis snel voor de bezoeker zichtbaar zijn.
De meest zware elementen van de site zijn de plaatjes en filmpjes.
Flash heeft de mooie eigenschap JPG plaatjes zeer goed te comprimeren, waardoor ze kleiner worden dan het oorspronkelijk formaat. Ook kan Flash Quicktime filmpjes afspelen. Voorstel is dan ook om de hoofdafbeelding in Flash te zetten en die met XML aan te sturen. Zo blijft Dokterdokter.nl de volledige beheersing houden van de content.Beeldmateriaal

Voor de ontwikkeling van de website is er vaak goed beeldmateriaal gewenst.
Het advies hierbij: goed beeldmateriaal is noodzakelijk om de juiste uitstraling te verkrijgen. Dit kan het bedrijf zelf aanleveren of via stockfotografie verkrijgen. Let hierbij wel op copyright kosten. De gebruikte beelden in de voorbeelden komen van www.gettyimages.com.

Prijsindicatie

De briefing is te globaal om een exacte offerte te geven op projectbasis.

Vormdesign concept en consultancy tarief is € 150, - excl. BTW per uur.
Vormdesign vormgevings tarief is € 90, - excl. BTW per uur.
Vormdesign communicatie tarief is € 75, - excl. BTW per uur.

Op verzoek van Elsevier kunnen wij helaas geen uren of prijsindicatie vermelden.
Hieronder alvast een globaal idee wat de vormgeving zou kunnen worden: beelden zeggen meer dan woorden.

Beeld originele site

Dokterdokter.nl

Vormvoorstel 1

Dokterdokter.nl

 

Vormvoorstel 2

Dokterdokter.nl