Het project 'Monnikenwerk' is op woensdag 19 augustus jl. afgesloten. Hieronder kunt u het wekelijkse verslag lezen van Yvonne Struys, een van de deelnemers aan deze Groningse kunstmanifestatie.x

In de Laurentiuskerk in Baflo (Gr) zal de beeldend kunstenaar Yvonne Struys uit Wagenborgen (Gr) tijdens het provinciale kunstproject 'Monnikenwerk' zes woensdagen  werken aan haar boekproject: 'The history of the earls of Orkney'. Voor bezoekers is het ook mogelijk om haar werk elke woensdag tussen 17.00 tot 20.00 uur van dichtbij mee te maken. 

.

Op woensdag 15 juli jl. was de eerste werkdag van Yvonne Struys in Baflo.
Van deze dag maakte zij een eerste werkverslag:

"een prachtige rit door het Groninger Hogeland op de weg naar Baflo. Ik had de Laurentiuskerk toegewezen gekregen om daar zes woensdagen te werken. De kerk, waarvan het schip het oudste gedeelte is, stamt uit de twaalfde eeuw. 

'Dan sta je in de vroege ochtend alleen in die kerk....'

Allereerst begon ik met het verkennen van de ruimte, rondlopen, kijken zoeken naar de juiste werkplek.

'Geluid van kraaien en de kerkklok om het uur. Dan stilte alom....'

Hoe te beginnen, uitpakken, ordenen en installeren. Van de koster kreeg ik een dik pak papier: 'De geschiedenis van de Laurentiuskerk'. 

Mooi om daarmee te beginnen..

.

Ik zou verder gaan met de teksten van 'the history of the earls of Orkney', mijn boekproject waar ik mee begonnen ben, echt monnikenwerk. Te lang letters snijden in een Oud-Noorse taal werkt niet, de concentratie verdwijnt en fouten moeten niet gemaakt worden. Overgestapt naar mijn pelgrimstocht over de wereldbol, twee grote landkaarten aan elkaar geplakt, hier worden voeten overheen geschilderd. Heerlijk dat grote gebaar, toen ontdekte ik de zware gebroken zwarte vloertegels in de kerk, mijn nieuwe landschappen, waar ik de volgende week ook mee ga beginnen.

'Ach ik heb de hele dag voor me, niemand ziet me en ik ga lekker aan drie dingen tegelijk werken.. Verheug me op de volgende week'.

Tot dan."

 

Yvonne Struys


(voor meer informatie over het provinciale kunstproject Monnikenwerk:  zie de rubriek Aktueel van deze website)
                                                               -.-.-.-.-.-.-.-

 

image001.jpg

Yvonne Struys: boekproject 'The history of the earls of Orkney' 

 

Verslag van 2e woensdag in Baflo

''Vandaag heb ik verder bewerkt aan mijn 'history', het gaat langzaam vooruit, maar vraagt een lange adem, monnikenwerk dus.

Ik heb voeten met houtskool op de landkaart getekend, het thema is 'pelgrimstochten', volgende week ben ik van plan dit te schilderen, het formaat is 3 bij 3 meter. Op de kerkvloer komt dit qua formaat prima uit.

Dan het overnemen van de scheuren in de eeuwenoude stenen platen in de vloer was een verrassing. Het zijn bijzondere tekens geworden die een verdere uitwerking vragen.

En toen kwamen de open uren voor het publiek, anders dan verwacht, vooral toen een van de bezoekers naar boven ging om het orgel te bekijken en te proberen. Dat werd een uurtje prachtige muziek, de bezoekers bleven in de kerkbanken zitten voor een gratis concert, een mooie bijkomstigheid.'' 

 image003.jpg

project 'Orkney'

 

image004.jpg

'voeten op de landkaart'

 

image005.jpg

'scheuren in stenen'

 

Verslag van derde dag (27.06.2020)

 

'De vormen van de oude vloeren blijven me verrassen. 

Wonderlijke landschappen ontstaan,vorige week heb ik de structuren overgenomen met houtskool, dat bleek achteraf een beetje slap van toon.

Deze week met drukinkt, de vormen zijn nu sterker, hier kan ik wat mee.

De kerk ruikt naar drukinkt, lekker, maar ik weet niet of de bezoekers dit waarderen.

 

De voeten staan in de verf op de landkaart, het begin van mijn pelgrimstocht en het werken aan 'monnikenwerk' kost me een aantal pleisters, maar ....de eerste plaat is bijna klaar.

Volgende week verder, tijd te kort'

 

Yvon

 

image006.jpg

'wonderlijke landschappen van inkt'

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Verslag van dag vier in Baflo (05.08.2020)

 

'De eerste plaat van mijn 'History' heb ik vandaag afgemaakt en het vervolg van het verhaal in spiegelschrift op een frisse nieuwe linoleum geschreven. Ik ben niet aan mijn pelgrimstocht en de gote tegels toegekomen. Volgende woensdag maar.

Er komt aardig wat publiek, leuke gesprekken en men heeft interesse in 'monnikenwerk'.  

 

Yvon

 

image007.jpg

'het ontstaan van het spiegelschrift van Orkney'

 

 

image008.jpg

'éen grafisch beeld van oude kerktegels'

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dag Vijf in Baflo!

 

In de laatste post op de Homepage staat een uitvoerig verslag van de afdrukken die Yvon Struys maakte van de eeuwenoude vloertegels en die zij op de kerkbanken te drogen heeft gehangen.

 

(Dit is het tweede deel van haar verslag)

 

' Ik werk nu ook afwisselend aan mijn 'history of the earls of Orkney, vloer en pelgrimage.

Lekker met je blote voeten op de koude stenen.

Voeten schilderen op de oude landkaarten.

De wereld rust op vier Dorische zuilen met daarboven de zoektochten van de voeten.

 

Volgende week de laatste keer, dan zijn de geplande zes woensdagen om, maar voor die tijd gaan we de andere kerkjes en het werk wat daar gemaakt is bekijken'.

 

 

image009.jpg


Landkaarten en pelgrimage

 

 

                                    

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De laatste dag in Baflo: woensdag 19 augustus 2020!

'Dit was het, de zesde en laatste woensdag van / Monnikenwerk/. 
Het zijn goede weken geweest, deze laatste dag niet veel gedaan, wel veel mensen te woord gestaan. Er kwamen zoveel bezoekers, ook in de middag, want ik had vanwege de warmte ook de achterdeur ook open gezet. De opzet was dat de bezoekers alleen tussen 17.00 en 20.00 uur de kerk konden bezoeken.
Deze dag werd afgesloten door iemand die het orgel wilde proberen...wel werd dit netjes gevraagd, maar je weet natuurlijk nooit....
Toen galmden de psalmen en gezangen door de kerk.
Een goede afsluiting en afscheid van Baflo'.
Yvon


'Geen hangende tuinen van Babylon, maar de grote plavuizen van de kerk hangend in mijn atelier, afwachtend voor verdere bewerking'. image010.jpg